NEW HOMES

your dream. delivered.

Family Traditions

new residence

collaborators

General Contractor

Stonehaven Homes

Interior & Kitchen Design

Merry Powell Interiors

Photography

John Magor

These clients love the formal elegance of historic Virginia houses, and looked towards Colonial Williamsburg for inspiration.  A symmetrical façade with a wide porch is flanked by two brick garages that define a courtyard and frame the entrance.  Generous spaces for gathering as a family and for entertaining friends was a primary goal of the design, which included formal living and dining rooms, lower level lodge with bar and game room, and wide porches on two levels.  This is a home for a busy family that treasures (and celebrates) good times with family and friends.  Details include leaded glass at the front door, arched openings, paneled wainscoting, fireplace mantels, specialty door hardware, custom cabinetry and a dramatic oval staircase.

 

This home was designed with multi-generational living in mind.  With two fully appointed guest suites, there is room for grandparents or other family members to live in the house while maintaining everyone’s privacy.  A shaft for a future elevator fits inside the L-shaped back staircase connecting all three levels.  Once the kids are grown and have families of their own, there is plenty of room for everyone to gather under one roof during the holidays. 

House in the Woods

new residence

collaborators

General Contractor

Stonehaven Homes, Inc.

Interior Design

Merry Powell Interiors

Photography

John Magor Photography

This home design grew out of an intense collaboration with clients who had spent years thinking about the house they wanted to live in, one they could enjoy now and as they aged, even if aging might mean the loss of physical mobility. With the main living space on a single level, wide doorways and a shaft for a future elevator, as well as kitchen countertops of varying heights and curb-free showers, the home needs few if any changes should it need to accommodate a wheelchair user. Until that time, stairs linking the basement level library and attic level guest bedrooms have a comfortable rise and run, and the outdoors is accessible from various levels. It was important to the homeowners that the house would perform well over time. We explored materials and techniques for a building envelope best suited to our climate, employing advanced insulation and air-sealing, and sizing and locating window openings to both take in and protect from sunlight as the seasons change. Using simple but expressive forms and a straightforward material palette, the home sits comfortably its wooded landscape, with every opening framing a special view.